A válasz egyértelműen nem. Sok esetben megtévesztő lehet az alacsony és magas zsírtartalomra vonatkozó információ és befolyásolja azt, hogy mit veszünk le a polcról. Zsír hiányában a szervezetünk képtelen elraktározni fontos tápanyagokat. A zsírmegvonás ráadásul idegrendszeri problémákhoz vezethet. Természetesen léteznek jó és káros zsírok, de ha a megfelelő zsírokat egészséges mennyiségben fogyasztjuk, azzal még súlyvesztést és a koleszterinszint helyreállítását is elérhetjük – állítja Alanna DiBona bostoni táplálkozási tanácsadó.

Az alacsony és magas zsírtartalmú ételeknek egész mitológiáját ismerjük már. Ahelyett, hogy mindig az alacsony zsírtartalmú ételeket választanánk, vásárlás során érdemes a termékek címkéjén azt keresni, hogy pontosan milyen zsírokat is tartalmaz a termék, és az alapján dönteni. Ha termékcímkét nézünk, érdemes tudatában lenni annak, hogy minden 5 g zsír 1 teáskanál zsírral egyenlő! A zsírszegény élelmiszerekben egyébként gyakran épp a jó zsírok mennyiségét csökkentik a káros zsírokéval szemben, ráadásul a zsírelvonás miatt az étel íze is megváltozik, amit még több cukor vagy só hozzáadásával korrigálnak. A napi étrendünknek változatosnak kell lennie, hiszen szervezetünknek zsiradékra is szüksége van. Mértékkel fogyaszthatunk a zsírosabb tejtermékek közül is, mert azok értékes tápanyagforrások lehetnek.

Andy Bellatti seattle-i dietetikus szerint az egészséges és hasznos zsírok fogyasztása jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A lényeg, hogy az egyszeresen telítetlen zsírokat (avokádó, olajbogyó, mandula, pekándió, mogyoró) és az omega-3 zsírsavakat (kendermag, lazac, tenger gyümölcsei) részesítsük előnyben. A szűz kókuszolaj és a legalább 80%-os kakaót tartalmazó étcsokoládé is egészséges zsírsavakat tartalmaz. A zsírban szegény diéták viszont magas szénhidráttartalmú ételekből állnak, ami szívproblémákhoz vezethet.

Megállapíthatjuk, hogy a megfelelő zsírfogyasztás elengedhetetlen a szervezet számára és segíti az egészséges testsúlymegtartást is.