edzés

Pár sorban szeretném Neked a fenti gyakori kérdést helyesen megválaszolni. Mikor fogyásba kezdünk, a legfontosabb a testösszetételt és labort is együtt monitorozni havonta (utóbbit 3 havonta, mire lényeges változás történik), nem pedig a testtömeget. A test és a sejtek regenerálódásának és változásának van egy meghatározott ideje. Na de haladjunk lépésről lépésre.

Ha nem értesz egyet a "20% edzés és 80% étrend" koncepcióval, próbáld ki elsőként és utána monitorozd az eredményeid. Gondolj csak bele, ha fordítva lenne, működhetne az is, hogy napi 4-5-ször edzel és heti 3-4-szer eszel? Nyilván nem. Ez az arány erre igyekszik rámutatni, így a sorrendiséget is ki tudod találni, ha életmódváltásról van szó. Csak türelemmel, lépésről lépésre haladj! Tudom, hogy eredményt gyorsan szeretnél és induljunk neki edzésnek és kajának egyszerre, de egy új szokás kialakulásához 21 nap szükséges, a rutinná válásához pedig 3 hónap! Az életmódváltásnál – ha még edzeni is kezdesz, amit eddig nem tettél vagy hektikusan tettél –, kb. 10 új szokás fog felépülni és változni. Ez rengeteg inger, amit elvársz az agyadtól és a testedtől, hogy feldolgozzon, és általában igen rövid idő alatt összeomlik az, ami így indul, valamint a motivációdat is elveszted ezen egyszerű hiba miatt.

  1. lépés: a testzsírt engedd lecsökkenni, kb. 3-4 hónapot adj ennek a funkcionális tápanyagközpontú étrend betartásával (nem kalóriaszámolgatás, az kevés lesz a testösszetétel ideális változtatásához), saját testsúlyos preventív edzések, core izmok erősítése. Kardio mehet heti kétszer az elején, de magadon segítesz, ha visszafogod és hagyod, hogy az izom megtartása kerüljön fókuszba, így a testzsír megfelelő tempóban izomveszteség nélkül tud lemenni, miközben feltöltjük a testet tápanyagokkal!
  2. lépés: amikor már elértél egy ideális – vagy ahhoz közelítő – testösszetételt, az edzések száma növekedhet és változtathatsz az edzéstípuson, de ne feledd, hogy a hatékony forma, valós izomépüléshez nem véletlen vannak előírva pihenőnapok, hiszen 24 óra kell az izom glikogénraktárainak feltöltéséhez. Ha minden nap edzel a még nem megfelelő testösszetétellel (azaz van még rajtad plusz kg zsírban), akadályozod az egész folyamatot, mert a zsír a raktározó funkció része, és ha az izmot dolgoztatjuk intenzíven, éhezik, tápanyag kell neki, az étvágyad is nő, azaz nem tud a fogyást támogató kevesebb bevitel és az izom éhségét támogató több bevitel egyszerre megtörténni (amíg nem ideális a testösszetétel).
    Amennyiben az "inkább edzem és alakulok, a kaját úgy is elégetem bármit eszem" elvhez ragaszkodsz, igen gyakori, hogy amint az edzésmunka leáll, mivel étrenddel nem támogattad, az izom bizony gyorsan le is épül. Amint változtatsz, megcseréled és napi szinten jól eszel vagy megtanulod a "csalókajákat" is korrigálni, hogyha kell kajával, ha ki is marad egyéb okokból időszak amíg nem edzel vagy minimálisat edzel, az izmod nem fog eltűnni!
  3. lépés: ha 100 kg feletti testtömegről beszélünk, avagy 20-30 kg vagy több leadása a cél, az 1. és 2. lépést és a stagnálást kell váltogatnod, így mindig tovább tudod lendíteni. Nem kell eltüntetni az edzést, hiszen a test fizikai állapota fenntartandó, de ne tömegnövelésbe kezdj, miközben még több testzsír terheli az ízületeid és a belső szerveid is. A legfeljebb heti 3-szor történő kardio és saját testsúlyos edzések támogatják a továbbhaladásod.
 

Adj időt a testednek, legyél türelemmel, keress megfelelő segítséget a monitorozáshoz és a várva várt eredmény is megszületik!

Első lépés az étrend és tápanyagbeállítás, a test tápanyaggal való feltöltése.

Második lépés a már előrehaladt fázisban a megfelelő intenzívebb edzésmunka elkezdése.

Jó munkát kívánok mindenkinek!